Sunday, December 8, 2013

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS PETAI

Hari ini nak update masakan fevereeeeeettt azy... apa lagi.. Sambal Tumis Ikan Bilis Petai... klu dapat makan nie.. pasti bertambah berpinggan-pinggan.. lebih-lebih lagi kalau nasi tu panas n lembik sikit.. memang kecor ayor lior dibuatnyer... 

Rasanya semua dah tahu cam na nak buat sambal tumis ini.. tapi saje je azy nak letak resepinyer di sini... Format sukatan ikut cara azy ajerlah...

Sambal Tumis Ikan Bilis Petai..
SAMBAL TUMIS IKAN BILIS PETAI

2 genggam / 20 biji cabai kering
2 biji bawang besar
2-4 ulas bawang putih
sedikit minyak masak
sedikit air

*blender semua bahan di atas.. minyak dimasukkan skali untuk hancuskan biji2 cabai kering yang degil tu..

200 gm ikan bilis (kalau rajin buang taik dia siap2) sapa nak yang garing boleh goreng dulu
5 papan petai  yang dikeluarkan buahnyer dari kulit
1 sudu kecil gula
semangkuk air asam jawa / 2 keping asam gelugur
sedikit garam
1 biji bawang besar dipotong bulat
sedikit air
sedikit minyak

CARA-CARANYA

1. Masukkan bahan2 blender tadi ke dalam kuali yang diisi minyak yang sedikit.. sebab masa blend tadi dah letak minyak sedikit.. so minyak x perlu banyak... masak sampai betoi2 masak.. klu x nanti sakit perut x tau ek..
2. Dah garing sambal tu, masukkan gula dan kacau sampai sebati.
3. Masukkan air asam atau asam keping ngan sedikit air.. Kacau lagi sehingga sebati
4. Masukkan ikan bilis, petai dan potongan bawang besar.. kacau lagi.. kalau rasa nak pekat tambah air sikit ajer.. kalau rasa nak cayaq.. tambah air lagi..
5. Perasakan dengan garam dan rasa... kalau ada rasa yang x cukup.. tambahlah aper yang patut...
6. apa lagi.. dah siaplah... leh angkat dan zooommmm... makannnn

Kalau bulan puasa ni.. memang selera makan waktu berbuka.. x pandang dah lauk yang lain... hehehehe






No comments:

Post a Comment